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Wallons, Nous ! La recette de la salade russe de Malmédy - RTBF Wallons nous theatre wallon

Wallons, Nous ! La recette de la salade russe de Malmédy

  • Dans le cadre du carnaval de Malmédy on vous propose l'authentique recette de la salade russe qui ne provient pas de Russie. En effet, c’est un plat typiquement malmédien. On l’appelle « russe » parce que sa recette est tellement inhabituelle qu’elle semble venir de bien loin !

    La salade russe qui n'est pas russe!

    La salade russe ne provient pas de Russie. C’est un plat typiquement malmédien. On l’appelle " russe " parce que sa recette est tellement inhabituelle qu’elle semble venir de bien loin !

    En fait, on y met les denrées que l’on pouvait jadis conserver en hiver: oignons, céleri, betteraves, pommes de terre, cornichons pour les légumes ; les harengs marinés étaient beaucoup consommés jadis car ils étaient assez bon marché; le jarret de bœuf était cuit dans un bon bouillon de légumes avec des poireaux, des carottes et du céleri. Le porc était rôti en casserole. Certains le remplacent aujourd’hui par du jambon.

    Lu rucète do salâde russe (po 6 hèrins)

    • 6 èmarinés hèrins â vinêgue, bin fèrmes, avou leûs-ognons
    • 1 grand vêre du rodjès pétrâtes arindjîs.
    • 1 boule du célèri
    • Un plat de cûtès crompîres (ça pout èsse dès cwanes du gates)
    • 3 ognons
    • One bèle pome
    • 6 dors-oûs
    • 750 g du jarèt du grosse bièsse
    • 500 g du rosti d’ pourcê
    • Kékès djèyes
    • Un vêre du p’tits blancs-ognons èt on vêre du p’tits côrnichons
    • One jate d’ôle

     

    • Fé cûre lu jarèt èn-on bon boulion avou dès lègumes : rècènes, vèrt célèri, porê...Après on moumint, ajouter one jate du ri. Cwand tot èst cû, rèzèrver l’tchâre. Lu sope sèrè magnî d’vant l’carnaval.
    • Cûre lu rosti èn-on posson d’fonte, peûve èt sé.
    • Cûre sèparémint lès crompîres, lu célèri
    • Lèyî rufreûdi tot

     

    • Après aveûr lèyî tot rufreûdi, cutèyî à tos p’tits dis d’on d’mé çantimète tos lès ingrédiyints cités ol rucète. Cutèyî â coûtê èt nin hètchî ! Lès djèyes polèt èsse supatés.
    • Vûdi tot èn-on grand bassin. I vûdi l’ôle èt mahî bin come i fât avou one losse, djusk’à aveûr one bèle rodje coleûr.
    • Rèctifiyî l’ assêzon’mint, s’ i fât.
    • Après deûs djoûrs, on pout prézinter l’salâde russe duvins dès pus p’tits plats, gârnis du rondèles du dors-oû, du p’tits ognons ou d’côrnichons.

     

    Fré Loûrson, do Rwayâl Club Walon, d’après l’ rucète du s’mére ki l’ tunéve d’on vî muzicyin d’ Mâm’dî

    Nos-ôtes, nos-avans l' salâde russe,

    Nos-ôtes, nos-avans l' salâde russe,

    Lu salâde russe, lu salâde russe !

    Â carnaval, ku vout-on d' pus´

    Ku l' bîre èt l' salâde russe ?

    Tot l' monde a sès p'titès manîres,

    Sès môdes, sès tchants èt s' façon d' rîre ;

    Onk ême lu tripe, l' ôte lu lèv'go

    Et d' cès k' êmèt bin d' tot.

    Lès-Al'mands ont leû salé djote,

    Lès-Îtalyins l' macaronî,

    Lès Swisses êmèt l' froumadje ki rote

    Tandis k' è nosse Mâm'dî...

     

    Traduction:

     

    Nous-autres, nous avons la salade russe,

    La salade russe, la salade russe !

    Au carnaval, que veut-on de plus

    Que la bière et la salade russe ?

    Tout le monde a ses petites manières,

    Ses modes, ses chants et sa façon de rire ;

    L’un aime le boudin noir, l’autre le boudin blanc

    Et certains aiment bien (manger) de tout

    Les Allemands ont leur choucroute,

    Les Italiens le macaroni,

    Les Suisses aiment le fromage qui marche (tout seul)

    Tandis qu’en notre Malmedy…

     

     

     

    Lu rucète do salâde russe

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  • Lu rucète do salâde russe

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