RTBFPasser au contenu
Rechercher

Opinions

De RTBF zaait geen haat. Niet tegen professor Staatsrecht Vuye, niet tegen Vlaanderen

Hendrik Vuye met Sacha Daout
03 avr. 2012 à 15:43 - mise à jour 04 avr. 2012 à 04:15Temps de lecture2 min
Par Alain Lechien

De context 

Hendrik Vuye communiceert al enkele dagen bijzonder hard over een reportage over zijn persoon, in het televisiejournaal van de RTBF van 15 februari. Wij hadden die dag gehoord dat sommige studenten van zijn cursus grondwettelijk recht vonden dat de uitspraken van de professor te veel het programma van de N-VA weerspiegelden. Onze journalist, Sacha Daout, ging met die studenten praten en verzamelde hun getuigenissen.

De methode

Het gesprek duurde 40 minuten. De geïnterviewde studenten vertelden over soms provocerende uitspraken van de professor. De rector van de faculteit Rechten zei dat hij met de professor over de kritiek zou praten. Geen enkele student vroeg het ontslag van Hendrik Vuye. Sommige ernstige beschuldigingen werden zelfs geschrapt, omdat ze onmogelijk konden worden nagegaan. Dezelfde dag werd met andere studenten gepraat. Ze vertelden veel goeds over de professor. Hun interviews werden eveneens uitgezonden. 

De late aanval

Het mediavuur werd vorige woensdag geopend (nogmaals: bijna 2 maanden na datum) in Knack. Het blad meldde dat Hendrik Vuye de "Poullet d'or" gewonnen had, de prijs waarmee de studenten de beste professor verkiezen, en leidde daaruit af dat ze "bij de RTBF groen lachen". Knack legde in zijn artikel uit dat "de RTBF er alles aan doet opdat professor Vuye aan de deur gezet zou worden". Zonder de moeite te nemen om de RTBF te laten reageren, klaagde het blad: "Een journalist vroeg op de campus aan rechtenstudenten of Vuye geen racist was en of hij niet ontslagen diende te worden".

Die vraag is in de reportage nooit gesteld. Er wordt trouwens geen enkele gerichte vraag gesteld. Het is een evenwichtige reportage. De kritiek van sommige studenten wordt met andere getuigenissen in evenwicht gebracht. De professor zelf reageert zorgvuldig, open en met argumenten.

Opgewonden media

Vorig weekend heeft De Standaard in zijn bijlage de fakkel overgenomen, met een interview waarin alleen Hendrik Vuye aan het woord kwam. En maandagochtend gooide onze collega van La Libre Belgique olie op het vuur tijdens een debat op Radio 1. Hij was het roerend eens met professor Vuye en reageerde op een reportage die hij, zoals hij later toegaf, nooit had gezien. Wij nodigen hem dus hierbij uit om een keertje te kijken. Intussen is het kwaad geschied: De Standaard kopt online over "de haatcampagne" van de RTBF tegen Hendrik Vuye...

Zelfs Yves Leterme

Yves Leterme, niet altijd opgetogen over het imago dat hij op de RTBF heeft uitgedragen, waagde zich maandag op twitter aan een heel impulsieve tweet: "Ch. Laporte (journalist) toont het gebrek aan professionalisme en objectiviteit van de krant Le Soir en de RTBF. Inderdaad een gebrek aan niveau."

Een te snelle veralgemening: Le Soir, RTBF, zelfde strijd? Er is helemaal geen strijd. Er is alleen vrije, onafhankelijke journalistiek, los van elke pressiegroep, Franstalig, links, rechts, centristisch of N-VA-gezind. Maar je kunt je wel afvragen waarom deze reportage bijna twee maanden na haar uitzending bij sommige mensen zoveel ideologische verontwaardiging losmaakt.

Johanne Montay is chef politiek bij de RTBF

Deze tekst wordt vandaag in De Morgen gepubliceerd

Hendrik Vuye, un professeur des FUNDP trop influencé par la N-VA ?

Hendrik Vuye, un professeur des FUNDP trop influencé par la N-VA ?

Pour voir ce contenu, connectez-vous gratuitement

Sur le même sujet

"Le confédéralisme: un système fédéralisé approfondi", selon le prof. Vuye

Belgique

Articles recommandés pour vous